Hírek, események

Lezárultak középiskolás honismereti vetélkedőink

Az Ave és a Random lett az első

A diákok jól ismerik a helytörténetet

Ki volt Csitáry G. Emil? Mi épült Havranek József polgármestersége alatt? Mi volt Budenz József anyanyelve? Hol hozott létre vadaskertet Esterházy László? Hol töltött sok időt gyerekkorában Habsburg István? Mi tagadás, ezekre a kérdésekre olykor a megyében élő, a történelem és a helytörténet iránt érdeklődő felnőttek sem mindig tudják a választ. Pedig talán fontos lenne, hogy jól ismerjük nagy elődeinket, azokat a közéleti személyiségeket, alkotókat, tudósokat, pedagógusokat, akik öregbítették Székesfehérvár és a megye hírét-nevét. Nos, mi itt a Vörösmarty könyvtárban évek óta tapasztaljuk, hogy lelkes középiskolások szívesen tanulmányozzák a helytörténetet, és örömmel vállalkoznak arra, hogy ismereteiket honismereti vetélkedőn is megmérettessék. A napokban rendeztük meg a könyvtárban – a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület közös programjaként -- az Itt éltek előttünk című honismereti vetélkedő döntőjét, amelyen háromtagú csapatok mérkőztek meg egymással. A jó hangulatú szóbeli döntőt három online forduló előzte meg.


A csapatok jeligét választottak, és ezzel szerepeltek minden fordulóban: a megadott szakirodalomból tájékozódva töltötték ki és küldték vissza a teszteket. A kérdések megválaszolásához meg kellett ismerni a megye nagy egyéniségeinek tevékenységét, élettörténetét. A napokban pedig az utolsó, szóbeli csatán a legjobb csapatok küzdöttek a főnyereményért. Az első helyezett csapat és felkészítő tanára ugyanis ingyenesen vehet  részt az Ifjúsági Honismereti Akadémián. A döntőben öt csapat vetélkedett, kedves, jópofa „álnevek” alatt. Nagy csata alakult ki közöttük, végül a gyöztes  a  székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Ave triója lett. (A felkészítő tanár Rideg Imre). A diákok olyan jól szerepeltek, hogy a második helyen holtverseny alakult ki a fehérvári ciszter gimnázium két csoportja – a Túrógombócok és a Tömény történelem – között. A szoros versenyben ezért villámkérdések döntöttek, így a Tömény történelem  lett a második. Ez a trió – csakúgy, mint a harmadik helyezett Túrógombócok – könyvjutalommal térhetett haza.


Az I. helyezett az Ave csapat lett az Itt élet előttünk döntőjén


A középiskolások honismereti versenyét ötödször rendezte meg a könyvtár és az egyesület. Ám az idén először prezentációs versenyt is hirdettek azoknak, akik a helytörténet és a technika iránt egyaránt érdeklődnek. A vállalkozó kedvű diákok háromtagú csapatainak ebben a versenyben  nem „csupán” kutatniuk kellett egy-egy helytörténeti témát  egy-egy település históriáját, egy-egy nevezetességének történetét,  híres személyiségének sorsát – hanem élvezetes, látványos  formában kellett tudniuk mindezt bemutatni,  előadni, diasor segítségével.

A Tóparti gimnázium  ebben a versenyben tarolt: három csapata vitte el a dobogós helyeket. Mindhárom trió felkészítő tanára Fekete Zoltán volt. Az első lett a  Random (Gánt-Kápolnapuszta történetének bemutatásával), a második a Fantázia lett (témájuk: Pusztavám-Vértesszentkereszt) a harmadik helyen a No more csapat végzett (móri históriával). Az első csapat jutalma ebben a versenyben is az ingyenes  részvétel az Ifjúsági Honismereti Akadémián a második és harmadik trió pedig könyvjutalmat nyert. A dobogós csapatok mindkét versenyben, felkészítő tanárukkal együtt egynapos Fejér megyei tanulmányúton vehetnek részt.


A  prezentációs vetélkedőn dobogós helyezést elérő No more, Fantázia és Random csapatai