Hírek, események

A magyar költészet napja 2020


100 éve született Csanádi Imre

A kitöltéshez segítséget a Fejér Megyei Életrajzi Lexikon vonatkozó szócikkében talál.
Könyajánlónk
 

Csanádi Imre: Városom, mostohám. Fehérváron írott és Fehérvárra utaló versek

A kötet szerzője Zámolyon született 1920. január 10-én, paraszti családban. Az elemi iskolát szülőfalujában végezte. Székesfehérváron az Ybl Miklós Főreáliskolában tanult. Érettségi után Zámolyon jegyzőgyakornok, Pusztavámon tanító. 1941-ben bevonult, később 4 évet töltött orosz hadifogságban. Hazatérése után a fővárosban a Szabad Földnél, az Új Tükörnél, a Magvető és a Szépirodalmi Könyvkiadónál dolgozott fordítóként, újságíróként, kiadó- és lapszerkesztőként. Kossuth-, József Attila-, Déry Tibor-díjjal ismerték el munkásságát. 71 évesen hunyt el.
A közölt versek egy részét még diákkorában írta, más részük a világháború idején keletkezett. Megjelennek benne a város és a helyi diákélet fényei és árnyai, a laktanyák világa. Az egyik vers megemlékezik Székesfehérvár 1944 szeptemberi bombázásáról is.
A Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár 1987-ben, a Fejér Megyei Irodalmi Füzetek sorozatában adta közre a kötetet. A benne olvasható költemények közül 16 hiányzott a megjelenés idején hozzáférhető gyűjteményes kötetből. 8 vers ekkor jelent meg először nyomtatásban. (Bognár Zsuzsa)