Van egy perce?

Helyismereti "egyperceseinkkel" szeretnénk felhívni a figyelmet egy-egy érdekes témára, illetve évfordulós személyiségek életére, munkásságára. A képekre kattintva interaktív tartalom indul el.

JANUÁR

Foltényi Tiborra emlékezünk halálának 25. évfordulója alkalmából.

Siklósi Gyula születésének 75. évfordulója és a magyar kultúra napja alkalmából Nagy Zoltán Péter újságíró 2012-ben készített riportját ajánljuk figyelmükbe: "Nekem erre a Himnuszra dobban a szívem" (Fehérvár. 2012. febr. 6. p. 8-9. ill.)

Fischer Gyula rabbi életét és munkásságát idézzük fel halálának 80. évfordulója és a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

125 éve született Páger Antal színművész. 105 évvel ezelőtt Székesfehérváron lépett először színpadra. A Kossuth-díjas, kiváló művész városunkban töltött időszakát Séllei Erzsébet: Páger Antal fehérvári évei (Fehérvár. 2019. febr. 7. p. 20-21. ill.) című írásával idézzük fel.

FEBRUÁR - MÁRCIUS

A szerzetesek világnapján (február 2.) Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci atyára emlékezünk, aki 2024-ben ünnepelné születésének 100. évfordulóját. Ottó atya grófi rangját feladva választotta a papi hivatást, 22 esztendőn át szolgált Székesfehérváron.

1924. február 7-én született Pamer Nóra régész, művészettörténész, a Műemlékvédelem c. folyóirat szerkesztője. Nevéhez fűződik többek között Csabdi elpusztult középkori temploma maradványainak feltárása. Műemléki helyreállítást megelőző kutatást végzett a fehérvárcsurgói római katolikus templomban.

70 éves a diafilm! A könyvtárban az 1950-es években indult a kölcsönzése, melyre ilyen és ehhez hasonló plakátokkal igyekeztek felhívni a figyelmet. Bár már régóta nem működik ez a szolgáltatás, a formátum továbbra is népszerű, hiszen különleges kulturális és oktatási értéket képvisel. Felhívjuk figyelmüket a diafilm.hu és a Virtuális Diamúzeum honlapjaira - ha esetleg nosztalgiáznának egy kicsit, mindenképpen érdemes meglátogatni ezeket az online forrásokat.

150 éve (1874. február 15-én) született Polgár Iván ciszterci szerzetes, tanár, régész, történész. 1902-től 1942-ig tanított a ciszterci gimnáziumban, a Székesfehérvári Múzeum Egyesület alapító tagja volt, 110 éve jelent meg tanulmánya a Velencei-tóról. Múltidéző videónk megtekinthető a címre kattintva: Retró nyaralás - Velencei-tó.

110 éve született Sándorfalvi Sándor festőművész, a Székesfehérvári Művészek Társaságának egyik alapító tagja. Digitalizált képeslapgyűjteményünkben több képeslapja is megtalálható, letölthető. Szócikke a Fejér Megyei Életrajzi Lexikonban is szerepel.

125 éve született Barta Lajos szobrászművész, akire többek között Gábor Gina írásával és a Fejér Megyei Életrajzi Lexikonban található szócikkével emlékezünk.

A magyar sajtó napján (március 15.) a 125 éve elhunyt Boross Mihályra emlékezünk. Katalógusunkból 21 műve online elérhető teljes szöveggel.

A víz világnapja alkalmából böngésszék kvízjátékunk érdekes kérdéseit és a kapcsolódó interaktív könyvajánlót! A 2024. március 21. és 28. között helyes megfejtést beküldők között könyvjutalmat sorsolunk ki.

75 éve, 1949. március 27-én született Kovács Jenő órásmester. Nevéhez fűződik Székesfehérvár összes köztéri és toronyórájának javítása, kihelyezése, karbantartása, valamint a Kossuth utcai Órajáték és óramúzeum létrehozása.

A Honismeret Napján (március 24.) Harmati István főjegyzőre és honismereti kutatóra emlékezünk.

Március 28-án a zongora napja alkalmából a 100 éve elhunyt gróf Zichy Géza alakját idézzük fel. A félkezű ember könyve című, 1915-ben megjelent, képekkel gazdagon illusztrált műve teljes szöveggel megtalálható a katalógusunkban, életrajza pedig a Fejér Megyei Életrajzi Lexikonban olvasható.

ÁPRILIS - MÁJUS

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából a 70 éve Perkátán született Csányi Lajos festőművészre emlékezünk. Vajon melyik közismert magyar színművész őriz családi emlékeket a 44 éves korában elhunyt tehetséges festőről? "Egyperces" összeállításunkból kiderül.

2023 óta április 24. az Aranybulla napja - 1222-ben ezen a napon adta ki királyi okiratát II. András a székesfehérvári országgyűlésen.

A magyar film napja alkalmából a 130 éve született Hollay Kamilla színésznőre emlékezünk, aki színészi pályáját Székesfehérváron kezdte Szalkai Lajos társulatában. Az összeállításunkban szereplő cikk (Vincze Miklós: A halál után című százhárom éves némafilm nyert felújítási támogatást Cannesban) érdekessége egy megtekinthető némafilm-részlet a színésznő főszereplésével.

"Különös érzék kell ahhoz, hogy a fotós ne pusztán egy adott pillanatot rögzítsen kamerájával, hanem a megfelelő pillanatot kapja el. Azt a századmásodpercet, amely egy egész történetet sűríthet magába. Ez a tehetség csodája. Ezért ejtenek rabul minket ma is Kabáczy Szilárd fényképei, melyek nem fakulnak meg az idővel. Sőt, éppen hozzátesz értékükhöz, hogy egy letűnt korszak kordokumentumai." (Gärtner Petra művészettörténész, Szent István Király Múzeum) Összeállításunkkal a 2004. május 10-én elhunyt Kabáczy Szilárd fotóművészre, a Fejér Megyei Hírlap fotóriporterére emlékezünk.

MÁJUS - JÚNIUS

125 éve, 1899. május 23-án hunyt el Perczel Mór. A móri csata (1848. december 30.) tábornokára Hermann Róbert székesfehérvári születésű történész Perczel Mór, a meg nem értett zseni című írásával emlékezünk, mely a BBC History magazin 2024. márciusi számában jelent meg.

1974. május 15-én hunyt el Domanovszky Endre, Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, a Dunai Vasmű (ma Liberty Dunaújváros) bejáratát díszítő freskó alkotója.

Pedagógusnap alkalmából a 140 éve született Héjj Erzsébetre, a Mantz óvoda első vezető óvónőjére emlékezünk. Összeállításunkban közel százéves óvodapedagógiai munkákból is olvashatnak részleteket.

300 éve, 1724. júniusában született Franz Anton Maulbertsch festőművész.

JÚNIUS - JÚLIUS

Június 10. a szecesszió világnapja. 

"Ezen az utcán minden nap járok" - olvashatjuk a Kossuth utcáról készült képeslapon, amelyen Székesfehérvár kevés szecessziós stílusú épülete közül az egyik, a "Pávás ház" is látható.  Sokan járunk minden nap a Kossuth utcán, vessünk egy pillantást a leromlott állapotában is csodás épületre! A város szecessziós építészete iránt érdeklődőknek ajánljuk az Érdekes Fehérvár blog bejegyzéseit, illetve Bede Béla könyvét, amely a központi könyvtáron kívül tagkönyvtárainkból is kölcsönözhető.

Régi idők mozija: a '60-as, '70-es években rendszeres filmvetítést tartottak a Vidámparkban, korabeli képeslap, plakát, szórólap segítségével idézzük fel ezeket, egy kis ízelítővel a filmekből.