Van egy perce?

Helyismereti "egyperceseinkkel" szeretnénk felhívni a figyelmet egy-egy érdekes témára, illetve évfordulós személyiségek életére, munkásságára. A képekre kattintva interaktív tartalom indul el.

JANUÁR

Foltényi Tiborra emlékezünk halálának 25. évfordulója alkalmából.

Siklósi Gyula születésének 75. évfordulója és a magyar kultúra napja alkalmából Nagy Zoltán Péter újságíró 2012-ben készített riportját ajánljuk figyelmükbe: "Nekem erre a Himnuszra dobban a szívem" (Fehérvár. 2012. febr. 6. p. 8-9. ill.)

Fischer Gyula rabbi életét és munkásságát idézzük fel halálának 80. évfordulója és a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

125 éve született Páger Antal színművész. 105 évvel ezelőtt Székesfehérváron lépett először színpadra. A Kossuth-díjas, kiváló művész városunkban töltött időszakát Séllei Erzsébet: Páger Antal fehérvári évei (Fehérvár. 2019. febr. 7. p. 20-21. ill.) című írásával idézzük fel.

FEBRUÁR - MÁRCIUS

A szerzetesek világnapján (február 2.) Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci atyára emlékezünk, aki 2024-ben ünnepelné születésének 100. évfordulóját. Ottó atya grófi rangját feladva választotta a papi hivatást, 22 esztendőn át szolgált Székesfehérváron.

1924. február 7-én született Pamer Nóra régész, művészettörténész, a Műemlékvédelem c. folyóirat szerkesztője. Nevéhez fűződik többek között Csabdi elpusztult középkori temploma maradványainak feltárása. Műemléki helyreállítást megelőző kutatást végzett a fehérvárcsurgói római katolikus templomban.

70 éves a diafilm! A könyvtárban az 1950-es években indult a kölcsönzése, melyre ilyen és ehhez hasonló plakátokkal igyekeztek felhívni a figyelmet. Bár már régóta nem működik ez a szolgáltatás, a formátum továbbra is népszerű, hiszen különleges kulturális és oktatási értéket képvisel. Felhívjuk figyelmüket a diafilm.hu és a Virtuális Diamúzeum honlapjaira - ha esetleg nosztalgiáznának egy kicsit, mindenképpen érdemes meglátogatni ezeket az online forrásokat.

150 éve (1874. február 15-én) született Polgár Iván ciszterci szerzetes, tanár, régész, történész. 1902-től 1942-ig tanított a ciszterci gimnáziumban, a Székesfehérvári Múzeum Egyesület alapító tagja volt, 110 éve jelent meg tanulmánya a Velencei-tóról. Múltidéző videónk megtekinthető a címre kattintva: Retró nyaralás - Velencei-tó.

110 éve született Sándorfalvi Sándor festőművész, a Székesfehérvári Művészek Társaságának egyik alapító tagja. Digitalizált képeslapgyűjteményünkben több képeslapja is megtalálható, letölthető. Szócikke a Fejér Megyei Életrajzi Lexikonban is szerepel.

125 éve született Barta Lajos szobrászművész, akire többek között Gábor Gina írásával és a Fejér Megyei Életrajzi Lexikonban található szócikkével emlékezünk.

A magyar sajtó napján (március 15.) a 125 éve elhunyt Boross Mihályra emlékezünk. Katalógusunkból 21 műve online elérhető teljes szöveggel.

A víz világnapja alkalmából böngésszék kvízjátékunk érdekes kérdéseit és a kapcsolódó interaktív könyvajánlót! A 2024. március 21. és 28. között helyes megfejtést beküldők között könyvjutalmat sorsolunk ki.

75 éve, 1949. március 27-én született Kovács Jenő órásmester. Nevéhez fűződik Székesfehérvár összes köztéri és toronyórájának javítása, kihelyezése, karbantartása, valamint a Kossuth utcai Órajáték és óramúzeum létrehozása.

A Honismeret Napján (március 24.) Harmati István főjegyzőre és honismereti kutatóra emlékezünk.

Március 28-án a zongora napja alkalmából a 100 éve elhunyt gróf Zichy Géza alakját idézzük fel. A félkezű ember könyve című, 1915-ben megjelent, képekkel gazdagon illusztrált műve teljes szöveggel megtalálható a katalógusunkban, életrajza pedig a Fejér Megyei Életrajzi Lexikonban olvasható.

ÁPRILIS

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából a 70 éve Perkátán született Csányi Lajos festőművészre emlékezünk. Vajon melyik közismert magyar színművész őriz családi emlékeket a 44 éves korában elhunyt tehetséges festőről? "Egyperces" összeállításunkból kiderül.