Bemutatkozás


A helyismereti munka lényege az adott helyre vonatkozó tudásanyag, ismeretanyag gyűjtése, feldolgozása és szolgáltatása dokumentumtípustól függetlenül. A helyismereti információ és irodalomgyűjtés esetünkben - megyei hatókörű könyvtár lévén - Fejér vármegye valamennyi, jelenleg 108 településére terjed ki. Könyvtárunk közel 70 éve, 1952. augusztus 19-től megyei könyvtárként működött, majd 2013. január 1-jétől megyei (vármegyei) hatókörű városi könyvtár, melynek alapfeladata a helyismereti irodalom megőrzése. A rendszeres, módszeres feldolgozás, amelyet ma is nap, mint nap végzünk, az 1970-es évek közepén kezdődött.


Ekkor a könyvtárakban használt módon, lyukkártyán történt a helyismereti anyag feldolgozása, egészen 1992 márciusáig. A korabeli feldolgozási módszer miatt ez az anyag csak helyben hozzáférhető, és miután ez 59 950 cédulát jelent, a keresett anyag összegyűjtése igen időigényes munka.


1992-1998 között a napi munka már számítógéppel, a MicroISIS rendszerben történt, ám mivel ez egy "egyszámítógépes" program, így az ebben az adatbázisban történő keresés is csak a helyismeretben megoldott, de viszonylag rövidebb idő alatt megvalósul. 1999 óta a Textlib rendszert használjuk, így már megoldott az általunk feldolgozott anyag azonnali visszakereshetősége.


Napi szinten feldolgozzuk a könyvtárba érkező helyi és országos napilapokat, folyóiratokat, ezekből a helyi híreket rögzítjük. Több mint 250 nyomtatott lap sajtófigyelését végezzük. A helyi lapokat, a Fejér megyei hírlapot, a Dunaújvárosi hírlapot és a Fehérvár című hetilapot részletesen feldolgozzuk.

Évente 8 000 - 10 000 cikkel gyarapszik a feldolgozott helyismereti anyag. Ez a katalógusunkban, a helyismereti tárgyszó mező használatával visszakereshető. Itt a cikkek mellett előbukkannak azok a kötetek és tanulmányok is, amelyek részben vagy egészben helyismereti tartalmúak. A könyvtárba beérkező könyvek közül azok, amelyek helyismereti adatot tartalmaznak, szintén helyismereti feldolgozásra kerülnek. A munka során a teljes kötet, vagy egy-egy tanulmány helyismereti tárgyszavakat kap. Ezek a visszakeresést segítő helyismeretei tárgyszavak jelölhetnek földrajzi helyet, alkotót, testületet, rendezvényt vagy hétköznapi helyismereti kifejezéseket (pl. szobor, oktatási intézmények, emlékműsor).