Segítség a katalógus használatához

A lent írtakban olvasóink önálló helyismereti tájékozódásához szeretnénk segítséget nyújtani.

A katalógusban (http://tlwww.vmk.hu/) közvetlenül is megkereshetők a Fejér megyéhez kötődő információk. A Részletes keresés fülre kattintva lehetőségünk van legördülő listából kiválasztani a Helyismereti tárgyszót. Ezt akár mindhárom egymás alatti mezőben beállíthatjuk. A dokumentumtípusnál  kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnék: könyvet, folyóiratcikkeket stb. Például, ha a dégi kastélyról szóló könyvekre vagyunk kíváncsiak, akkor két keresőmezőben kiválasztjuk a Helyismereti tárgyszót, majd mellé egyiknél a Dég, másiknál a kastély szót írjuk be. Végül a Dokumentumtípusnál (Dok.típus) a könyvet választjuk a lenyíló listából.

A Keresés gombra kattintva megtekinthetjük a találatokat.


A találatok közül a számunkra fontosnak tűnő dokumentum címére kattintunk. A példányadatoknál (Pld.) azt kell figyelni, hogy van-e elvihető példány a dokumentumból. Ebben az esetben a raktári jelzetet (Rakt.jelzet) érdemes felírni, a Felnőtt kölcsönző részlegben ugyanis ez alapján található meg a könyv. Ha csak olyan példány van, ami a Központi Raktár/Olvasóteremben található, annak jelzetét is jegyezzük fel, hiszen az Olvasóteremben helyben megtekinthető a kiadvány. 

Adatbázisunk az 1999 utáni dokumentumokat dolgozza fel. Ha ennél régebbi időszak volna keresésének tárgya, úgy kérjük keresse fel valamelyik munkatársunkat, vagy töltse ki a honlapon, a bal oldali menüben elérhető Kutatási adatlapot. Ebben az esetben több időre van szükségük a dokumentumok, cikkek adatainak felkutatására, a régebben alkalmazott feltárási rendszerek miatt.