Digitalizált dokumentumaink

Keresés
Kiemelt témák:
Szűrés:

Böngészés
Helyismereti tárgyszó:

 Fejér megyei települések plakátjai


 Dokumentumtípusonkénti ismertetőKeresőnk segítségével a Fejér vármegyei vonatkozású digitalizált dokumentumokat találhatja meg.
Az egyes dokumentumok leírásánál az Interneten megjelölésű sorban található linkre kattintva nyílnak meg a digitalizált tartalmak. A szöveges dokumetumok (könyvek, időszaki kiadványok, évkönyvek) teljes szöveggel letölthetők, szövegükben keresni is lehet. (A megnyílt pdf-en belül célszerű a ctrl+f billenytűkombináció használata, az így megjelenő keresősávba pedig beírhatjuk a keresett tulajdonnevet, településnevet stb.) A képi dokumentumok (képeslapok, plakátok) szintén nagy méretben megtekinthetők, letölthetők. A fájlok nagy méretűek lehetnek, így megtekintésükhöz mobilinternet használatát nem javasoljuk!
Dokumentumaink felhasználása esetén, kérjük, hivatkozzanak a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti gyűjteményére!


A keresőmezők kitöltése nem kötelező.
Ha például az összes, jelenleg elérhető digitalizált könyvet szeretné megtekinteni, a Szűrés mezőnél a Könyv-et válassza ki a lenyíló listából és kattintson a Keresés gombra.
Bizonyos témákban is kereshet a Kiemelt témák lenyíló listájából, melyeket a gyakoribb helyismereti tárgyszavak alapján választottunk ki. 

A Böngészés rész olyan találatokat is adhat, melyek nem érhetők el online! A Helyismereti tárgyszó keresőmező kitöltése itt sem kötelező. A Böngészés gombra kattintva a helyismereti tárgyszavak listája nyílik meg, innen közvetlenül is kiválasztható a tárgyszó, viszont olyan találatokat is kaphatunk, melyekhez csak a könyvtár személyes felkeresésével juthatunk hozzá. A tárgyszavak előtt látható szám az adott tárgyszó kiválasztásával kapott találatok számát mutatja. Az Ugrás mezőbe írt betű (vagy szó) és a gombra való kattintást (vagy az Enter leütését) követően az adott betűhöz, szóhoz ugrik a lista.

A Fejér megyei települések plakátjai linkje a katalógusban nem feldolgozott, de digitalizált kiadványokat tartalmazza. A települések nevei szerint kereshetők a plakátok.

A kereső a könyvtár katalógusából is elérhető, a Helyismeret fülön.
A digitalizáló munkálatok jelenleg is zajlanak, a szolgáltatásra kész dokumentumokat folyamatosan töltjük fel.Néhány érdekesség a digitalizált gyűjteménybőlMit digitalizálunk munkánk során?


Intézményünkben a helyismereti, Fejér vármegyei vonatkozású dokumentumok digitalizálása kiemelt fontosságú. A szerzői jogi törvényt figyelembe véve ezek a következők:

- Helyben, vagy bárhol megjelent Fejér vármegyei helyismereti tartalmú művek
- Helyi személyek művei és a róluk megjelent irodalom
- Helyi intézmények kiadványai
- Helyi nyomdák kiadványai

Állományvédelmi és szolgáltatási szempontból fontos az egy példányos 1945 előtti könyvek és az 1945 előtti megyei időszaki kiadványok digitalizálása. Utóbbiak többsége mikrofilmen található könyvtárunkban. A plakátgyűjtemény használata a helyhiány miatt nehézkes, valamint a régi, 1950-60-as évekből származók sérülékenyek, ezért digitalizálásuk fontossá vált. 2016-tól nagyobb arányban tudtunk digitális másolatokat készíteni könyvtárunkban, köszönhetően a személyi és tárgyi feltételek javulásának: állandó státuszt kapott a Helyismeret és új szkennereket vásárolhattunk. A 2019-2020-as Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS-K) pályázat keretében 10 ezer oldal másolata készült el. Ennek köszönhetően könyvek, plakátok, iskolai értesítők váltak megtekinthetővé, teljes szöveggel olvashatóvá távolról is.


Intézményünk külső szolgáltató bevonása nélkül, saját eszközeivel és munkatársaival végzi a digitalizálást.