Hírek, események

A Prezentációs vetélkedő döntője a 2021/22. tanévben

A Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület ötödik alkalommal hirdette meg Prezentációs versenyét a középiskolás korosztály számára a 2021-22-es tanévben. 12 diából álló vetítéseket vártunk a három fős csapatoktól Fejér megyei vonatkozású témában (megyei település története, nevezetességei, híres emberei vagy iskolatörténet). A honismeret napján, március 24-én 8 órakor öt csapatot (4 székesfehérvári, 1 móri iskola tanulóit) és felkészítő tanáraikat láttuk vendégül a Vörösmarty Könyvtár Olvasótermében, ahol a diákok kiselőadás keretében mutathatták be munkáikat a három fős zsűri előtt. Braun Lászlóné, a Fejér megyei Honismereti Egyesület elnöke, Hajdu Hajnalka pedagógus és Szőnyegi Hajnalka nyugalmazott helyismereti könyvtáros értékelte a prezentációkat.

I. helyezett: TMG (Móri Táncsics Mihály Gimnázium, felkészítő tanár: Fiedler Albert)
Prezentáció címe: Wekerle Sándor, az örök móri

II. helyezett: Ciszter (Ciszterci Szent István Gimnázium, felkészítő tanár: Erdei Gabriella)
Prezentáció címe: A szári svábság története és hagyományai

III. helyezett: Csak az követ el hibát, aki nem csinál semmit (Ciszterci Szent István Gimnázium, felkészítő tanár: Nádasi Richárd)
Prezentáció címe: Otthonunk, Ciszterci


Az első helyezett csapat tagjai ingyenes részvételi lehetőséget nyertek a XXVI. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára, míg a második és harmadik helyezett csapat tagjai könyvjutalomban részesültek.

A további beérkezett diavetítések:

SzFSzC Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola
Készítette a Gépészek csapata (Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola, felkészítő tanár: Mayer Gábor)

Képgaléria


A honismeret napján Bél Mátyás író, lelkész, történész és földrajztudósra emlékezünk, aki 1684. március 24-én látta meg a napvilágot. Az Európa-szerte elismert tudós szerette volna jobban megismertetni az emberekkel Magyarországot, így történelmi és honismereti témájú kutatásokat is végzett. Munkássága révén a szervezett helyismereti kutatás megalapozója lett a Kárpát-medencében.