Hírek, események

Középiskolás honismereti vetélkedőink díjátadója 2020

2020. áprilisában lezárult a Vörösmarty Mihály Könyvtár „Itt éltek előttünk…” című középiskolás honismereti vetélkedője, melyet ebben a tanévben immár 7. alkalommal hirdettünk meg a Fejér Megyei Honismereti Egyesülettel közösen.
A verseny során a diákok három fős csapatokban tíz online fordulót teljesítettek. A kéthetente elérhetővé tett feladatlapok révén egy-egy Fejér megyei személyiséggel ismerkedtek meg a vállalkozó kedvű tanulók. Akik részt vettek a vetélkedőn, kortársaiknál sokkal többet tudhattak meg a Fejér megyéhez kötődő Beregi Nándor, Csupor Zoltán, Gábor Miklós, Károlyi József, Manninger István, Merán Fülöp, Mészöly Géza, Strausz Adolf és Számmer Imre életéről és munkásságáról.
Öt csapat mutatkozott a legkitartóbbnak; ők az összes forduló elektronikus feladatlapját kitöltötték, majd beküldték megfejtéseiket. A résztvevő csapatok:

 • Fejér barangolók (Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola, Székesfehérvár)
 • Horse Fan Club (Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium)
 • Kaktuszok (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár)
 • Tömény történelem (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár)
 • Töritúra (Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, Agárd)


A tervek szerint a döntőt 2020. április 3-án a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti csoportjának termében rendeztük volna a csapatok, felkészítő tanáraik és a három fős zsűri jelenlétében. A járványügyi helyzetre való tekintettel azonban úgy határoztunk, hogy a döntő feladatlapját ugyancsak online formában készítjük el. A korábbi gyakorlattól eltérően - mivel most használhattak segédleteket is a diákok - az egyes fordulók eredményeit is beszámítottuk a végeredménybe.
A döntő feladatlapjának linkjét április 1-jén küldtük el a csapatoknak, a beküldési határidő a döntő eredeti napja, tehát április 3-a volt. A feladványok többek között totót, párosító játékot és térképismereti feladatokat foglaltak magukban. A következő végeredmény született:


I. helyezett
Töritúra
(Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, Agárd)
Felkészítő tanár: Kardos Gábor.


II. helyezett
Kaktuszok
(Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár)
Felkészítő tanár: Nádasi Richard.

III. helyezett
Fejér Barangolók
(Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola, Székesfehérvár)
Felkészítő tanár: Gáber Gusztáv.A Vörösmarty Mihály Könyvtár a 2019-2020-as tanévre meghirdette Prezentációs versenyét is. Az idén már harmadik alkalommal kiírt vetélkedőre 12 diából álló vetítéseket vártunk a három fős csapatoktól. Fontos feltétel volt, hogy a választott téma Fejér megyei vonatkozású legyen: településtörténet, iskolatörténet, valamely település híres szülötte, vagy egyéb nevezetessége. A döntőre az alábbi hat csapat munkáját választottuk ki:

 • 1/13 évfolyam legbátrabbjai (Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola)
 • Alexebbek (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)
 • Bajnokok (Ciszterci Szent István Gimnázium)
 • Csak mi (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)
 • Triumvirátus (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)
 • Városvédők (Ciszterci Szent István Gimnázium)


Változatos témákat tártak elénk a tanulók, egy magánkönyvtárat és tulajdonosát, egy székesfehérvári iskolát, településeket és katonasorsokat is bemutattak vetítéseikben. A járványügyi helyzet miatt a diasorok személyes, élőszóval kísért prezentálása idén sajnos elmaradt, így rendhagyó módon csak a diavetítések alapján hoztuk meg a döntést. A három fős zsűri pontozása alapján a következő végeredmény született:

I. helyezett
1/13 évfolyam legbátrabbjai (Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari
Szakgimnázium és Szakközépiskola)
A prezentáció címe: Iskolánk bemutatása  A pályamunka megtekintése

II. helyezett
Alexebbek (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)
A prezentáció címe: Katonasorsok a Vértesben   A pályamunka megtekintése

III. helyezett
Városvédők (Ciszterci Szent István Gimnázium)
A prezentáció címe: Velence története  A pályamunka megtekintése


Gratulálunk a csapatoknak az elért eredményekhez, és köszönjük a felkészítő tanárok munkáját!

 

Mindkét verseny esetében az I. helyezettek ingyenes részvételt nyertek a XXV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia és Táborra, amelyet 2021. augusztusában rendeznek meg. A II. helyezett csapatok tagjai elektronikai kiegészítőket tartalmazó ajándékcsomagot, a III. helyezést elért csapatok tagjai pedig könyvcsomagot vehettek át. A diákok jutalmait Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatától kapott ajándéktárgyakkal egészítettük ki. Farkas Edit