Hírek, események

Lezárult az Itt éltek előttünk... 2021/22. tanévi vetélkedő

Az Itt éltek előttünk... középiskolás honismereti vetélkedő a 2021/22-es tanévben

2021 őszén, az Országos Könyvtári Napok keretében hirdettük meg a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület Itt éltek előttünk… című vetélkedőjét. A középiskolásoknak szóló honismereti verseny immár kilencedik alkalommal került megrendezésre. Nem titkolt célunk, hogy évről évre felhívjuk a fiatalabb korosztály figyelmét azokra a közéleti személyiségekre, tudósokra, művészekre, akik előttünk itt, Fejér megyében éltek, alkottak.

Az október 7-én megtartott vetélkedőindító találkozón ismertettük a részvételi feltételeket és a verseny menetét. A döntőt megelőző három online forduló során kilenc, 2021-ben évfordulós Fejér megyéhez kötődő személy életével, munkásságával ismerkedhettek meg a diákok. Az egyes fordulók feladatait az online elérhető Fejér Megyei Életrajzi Lexikon és az ajánlott szakirodalmak segítségével lehetett megoldani. A tanulók a 2021/22-es tanévben Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter, Goldziher Ignác iszlámtörténész, Korponay Aranka írónő, Kronperger Antal római katolikus pap, Lánczos Anna kutató orvos, Lits Gyula főispán, Mantz János óvodaalapító, Révész Gyula újságíró és Wekerle Sándor miniszterelnök életútját tanulmányozhatták a verseny során.


12 csapat, 5 székesfehérvári iskola (Árpád Szakgimnázium és Technikum, Jáky József Technikum, Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola) mellett az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Móri Táncsics Mihály Gimnázium tanulói is mindhárom fordulóban velünk tartottak. A fordulók összpontszámát figyelembe véve a 6 legtöbb pontot elért csapat jutott a döntőbe, melyet könyvtárunk névadója, neves költőnk születésének évfordulója alkalmából tartottunk december elején.

Sajnos a járványhelyzet miatt idén sem tudtuk személyes jelenlét melletti döntőt szervezni, de igyekeztünk online is változatos feladatsort összeállítani a döntős csapatoknak. A végső megmérettetés során a diákoknak a hagyományos feladattípusok mellett GPS-koordináták alapján kellett beazonosítaniuk egy-egy Fejér megyei települést, fiktív apróhirdetéseknek kellett megkeresniük a feladóját és Instagram-bejegyzéseket kellett készíteniük a versenyben szereplő kilenc személyiség valamelyikének nevében.


Az I. helyezett a Tuti-töri csapata (Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, Agárd, felkészítő tanár: Kardos Gábor), a II. helyezett a Szent Istvános Cukorkák csapat (Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, felkészítő tanár: Kissné Kis Judit), a III. helyezett pedig a Fejér Angyalok nevű formáció lett (Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, felkészítő tanár: Gáber Gusztáv).


Az első helyen végzett csapat és felkészítő tanára ingyenes részvételi lehetőséget kapott a XXVI. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára. A rendezvény egy konferencia és tábor középiskolás diákok számára a Honismereti Szövetség szervezésében. A második és a harmadik helyezést elért csapatok könyvcsomagot nyertek.

Képgaléria

Hír a feol.hu-n