Hírek, események

Lezárult az Itt éltek előttünk... vetélkedő a 2022/23-as tanévben

A Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület a 2022/23-as tanévben kilencedik alkalommal hirdette meg az Itt éltek előttünk... című középiskolás honismereti vetélkedőt. Kiemelt célunk, hogy évről évre felhívjuk a fiatalabb korosztály figyelmét azokra a közéleti személyiségekre, tudósokra, művészekre, akik előttünk itt, Fejér megyében éltek, alkottak.


A verseny három online fordulója során összesen kilenc 2022-ben évfordulós megyei kötődésű személlyel ismerkedhettek meg a résztvevő tanulók. Az egyes fordulók feladatait az online elérhető Fejér Megyei Életrajzi Lexikon és a megadott szakirodalmak segítségével lehetett megoldani.
Ebben a tanévben Bálint Ágnes író, Chernel István ornitológus, Cziráky Antal Mózes főispán, Hauszmann Alajos építész, Letenyey Lajos mezőgazdász, Nagy Károly matematikus, Saára Gyula polgármester, Szarka Géza író valamint Vajda János író élete és munkássága kerülhetett közelebb a középiskolás korosztályhoz.


9 csapat, 2 székesfehérvári iskola (Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola) mellett az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, a Móri Táncsics Mihály Gimnázium valamint a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium tanulói is mindhárom fordulóban velünk tartottak, így igazi megyei versennyé nőtte ki magát a vetélkedő. A fordulók összpontszámát figyelembe véve az 5 legtöbb pontot elért csapat jutott a döntőbe.

Két év után ismét személyes jelenlét melletti döntőt szervezhettünk, melyet a Hiemer-ház báltermében tartottunk meg december 2-án, 14 órai kezdettel. Igyekeztünk újszerű, változatos feladatsort összeállítani a döntős csapatoknak. A végső megmérettetés során a hagyományosabb feladattípusok mellett a diákoknak szófelhőben olvasható kifejezéseket kellett társítaniuk a megadott személyekhez, fiktív hirdetés alakjait azonosítani, továbbá titkosírással jelzett művek címeit megfejteni. A feladatlapokat 4 fős zsűri értékelte:  Váczi Márk történész, Somogyiné Dobai Szilvia a Helyismereti és digitalizálási csoport munkatársa, Braun Barbara a Fejér megyei Honismereti Egyesület titkára és Szőnyegi Hajnalka nyugalmazott helyismereti könyvtáros, helytörténeti kutató.

Az I. helyezett a Távoli-Tájakon csapata (Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, Agárd, felkészítő tanár: Kardos Gábor), a II. helyezett a Hódító Istennők csapat (Móri Táncsics Mihály Gimnázium, felkészítő tanár: Beleczné Fazekas Katalin), a III. helyezett pedig a Papírkutyák nevű formáció lett (Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, felkészítő tanár: Kissné Kis Judit).Az első helyen végzett csapat és felkészítő tanára ingyenes részvételi lehetőséget kapott a XXVII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára. A rendezvény egy konferencia és tábor középiskolás diákok számára a Honismereti Szövetség szervezésében. A második és a harmadik helyezést elért csapatok könyvcsomagot nyertek. Az első három helyezett csapat felkészítő tanára egy évre szóló előfizetést is kapott a Honismeret című folyóiratra a Fejér Megyei Honismereti Egyesület jóvoltából.


Gratulálunk minden résztvevő csapatnak és köszönjük a felkészítő pedagógusok munkáját!