Hírek, események

Prezentációs verseny 2024
A Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület hetedik alkalommal hirdette meg Prezentációs versenyét a középiskolás korosztály számára a 2023/24-es tanévben. 12 diából álló vetítéseket vártunk a három fős csapatoktól Fejér vármegyei vonatkozású témában. Felhívásunkra összesen hat pályamunka érkezett.
 
A honismeret napja* alkalmából, március 22-én 14 órai kezdettel egy székesfehérvári, egy móri és négy sárbogárdi csapatot, illetve felkészítő tanáraikat láttuk vendégül a könyvtár olvasótermében, ahol a diákok kiselőadás keretében mutathatták be munkáikat a háromfős zsűri előtt.

I. helyezett: TMG (Móri Táncsics Mihály Gimnázium, felkészítő tanár: Fiedler Albert)
Prezentáció címe: Krausz Ferenc, a világhírű móri II. helyezett: Pindúr Pandúrok (Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium, felkészítő tanár: Gráczer László Tamás)
Prezentáció címe: Kossuth Zsuzsanna és Sárbogárd. Az utókor emlékezete III. helyezett: PanzerShrek (Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium, felkészítő tanár: Gráczer László Tamás)
Prezentáció címe: A sínek páncélosai: páncélvonatok a Fejér vármegyei harcokban 1944-45-benTejszelet (Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium, felkészítő tanár: Gráczer László Tamás)
Prezentáció címe: Gagarin látogatása Sárbogárdon 1961-benSzirének
(Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium, felkészítő tanár: Gráczer László Tamás)
Prezentáció címe: Szomorú vasárnap(ok): a hatvanpusztai Szávozd-család sorstragédiája


A csapatok prezentációi feltöltés alatt.

BESZÁMOLÓ

GALÉRIA  


*A honismeret napján Bél Mátyás író, lelkész, történész és földrajztudósra emlékezünk, aki 1684. március 24-én látta meg a napvilágot. Az Európa-szerte elismert tudós szerette volna jobban megismertetni az emberekkel Magyarországot, így történelmi és honismereti témájú kutatásokat is végzett. Munkássága révén a szervezett helyismereti kutatás megalapozója lett a Kárpát-medencében.