Hírek, események

Ünnepi Könyvhét 2022

Az Ünnepi Könyvhét története

„Aki teheti, vegye a magyar könyvet!”
(Klebelsberg Kunó, 1929)


A két világháború közötti Magyarországon könyv alig fogyott, a színvonalas értékes irodalom, az élő szerzők művei pedig még kevésbé. 1927 tavaszán Miskolcon rendezték a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének éves közgyűlését, ahol a napirendi pontokat követő vitában emelkedett szólásra Supka Géza. Beszédében a magyar könyv népszerűsítése érdekében évenkénti könyvnapok rendezését javasolta. Kezdeményezése általános tetszést aratott és a résztvevők egyhangú lelkesedéssel fogadták. Lapjában, a Literatúrában részletes tervezetet adott közre.
A könyvnapok keretében az írót és közönségét szerették volna közvetlen kapcsolatba hozni egymással. Az elképzelések alapján igényes környezetben, egyszerűen díszített polcokon, állványokon, kocsikon, sátrakban, pavilonokban kínálnák a könyveket. Ismert személyek nyitnák meg a rendezvényeket, tartanának előadásokat. A vásáron 10%-os engedménnyel árulnák a könyveket.
Az első könyvhetet 1929. május 12-én tartották, Supka Gézát azonban nem vonták be az előkészületekbe. A rendezvényt Klebelsberg Kunó nyitotta meg az Akadémia dísztermében. Az ünnepséget a rádióban is közvetítették. Az egyes kiadók sátrainál maguk az írók is helyet foglaltak és dedikálták műveiket. 1930-tól már nem könyvhetet, hanem könyvnapot tartottak. 1930-tól beszélhetünk a könyvnapi újdonságokról, melyek megjelenését a rendezvényre időzítették. A Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete 1935-ig minden évben kiadta a Könyvnap könyvét, melyet nagy példányszámban nyomtattak és jelentős kedvezménnyel árusítottak. Csak magyar szerzők műveiről lehetett szó.
A kezdeti sikeres évek fővárosi rendezvényein kívül a vidéki városokban is népszerű esemény lett a könyvhét. A könyvnapokat 1952-ben váltotta fel az Ünnepi Könyvhét. A vidéki megnyitó is országos jelentőségre tett szert. Irodalmi és zenés műsorok, diákelőadások, utcaszínházak, helyszínen kiállított működő nyomdagép növelték az esemény vonzerejét.

A 2016-os Ünnepi Könyvhétre Helyismereti és digitalizálási csoportunk Supka Géza életét és munkásságát bemutató tablókiállítással készült. A kiállított anyag nem sokkal később digitalizálásra került; jelenleg a virtuális kiállításaink között tekinthető meg. (Az anyagban való szabadszöveges keresés biztosított. A keresősáv megnyitásához javasolt a Ctrl+F billenytűkombináció használata.)

Megnézem a tárlatot


Könyvtárunk idén is gazdag programkínálattal kedveskedik a kultúra- és irodalomkedvelő közönség számára.

Programok