Hírek, események

XIII. Ars Sacra Fesztivál

Virtuális kiállítás a megye templomairól
Régi képeslapok, muzsika kíséretével

 gg

A Vörösmarty Mihály Könyvtár helyismereti csoportja az idén is csatlakozik az Ars Sacra Fesziválhoz, amit minden esztendőben, szeptember utolsó hetében rendeznek meg. Ez az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozata kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal, egy sereg ingyenes rendezvénnyel. Az Ars Sacra Fesztivál keretében – a Kulturális Örökség Napjaival egyidőben – megrendezik a nyitott templomok napját is.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti és digitalizálási csoportjának könyvtárosai az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva az idén is virtuális kiállítást készítettek, Fejér megye templomai II. címmel. A virtuális kiállítás első részét két esztendeje, a 2017-es Ars Sacra Fesztiválra állították össze, most pedig szeptember 14-től kezdve látható lesz a könyvtár honlapján a folytatás. A vetített képes bemutatóra ismét a könyvtár különleges és igen gazdag képeslapgyűjteményéből válogattak: ezúttal az újabb szerzeményekből láthatunk egy csokorra valót. A különleges, régi képeslapok sorra bemutatják a Fejér megyei települések templomait, no és a település fontosabb épületeit, a korabeli utcaképet. Olyan templomokat is láthatunk az egykori felvételeken, amelyek környezete időközben alaposan megváltozott. Akadnak épületek, amelyeket azóta felújítottak, megszépítettek, de olyan, kisebb, szakrális helyszínekre is bukkanhatunk, amelyek romosabbakká váltak, esetleg az enyészeté lettek. A válogatásnál ezúttal arra is törekedtek a helyismereti csoport munkatársai, hogy ízelítőt adjanak a képeslap-készítés fejlődéséből is, megmutassák, miként változtak idővel a levelezőlapok. Így az új sorozatban már mozaikos képeslapok is szerepelnek, és a fekete-fehér képek mellett láthatunk színeseket is.

A könyvtár kiállításának óriási előnye, hogy nem kell felkerekedni, otthon, a fotelből, az internet segítségével felkereshető a tárlat, elég csak a Vörösmarty Mihály Könyvtár honlapjára kattintani és ott, a helyismereti csoportot megkeresni. A képeslapok időutazásra invitálnak, video formátumban, komolyzenei kísérettel lehet gyönyörködni a régi felvételekben.