Hírek, események

Lezárultak vetélkedőink a 2020-21-es tanévben

2020 őszén, az Országos Könyvtári Napok keretében hirdettük meg a Vörösmarty Mihály Könyvtár Itt éltek előttünk… című vetélkedőjét. A Fejér Megyei Honismereti Egyesülettel közös szervezésben megvalósuló, középiskolásoknak szóló honismereti verseny immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre. Nem titkolt célunk, hogy évről évre felhívjuk a fiatalabb korosztály figyelmét azokra a közéleti személyiségekre, tudósokra, művészekre, akik előttünk itt, Fejér megyében éltek, alkottak.
Az október 5-én megtartott vetélkedőindító találkozón ismertettük a részvételi feltételeket és a verseny menetét. A döntőt megelőző három online forduló során kilenc, 2020-ban évfordulóját ünneplő Fejér megyéhez kötődő személy életével, munkásságával ismerkedhettek meg a diákok. Az egyes fordulók feladatait az online elérhető Fejér Megyei Életrajzi Lexikon és ajánlott szakirodalmak segítségével lehetett megoldani. Az idei évben megemlékeztünk többek között a magyar némafilmek csillagáról, Mattyasovszky Ilona színésznőről és az 1938-as Szent István emlékév egyik fő szervezőjéről, Széchényi Viktor főispánról. Mellettük Exner Győző sakkmester, Kenessey Gyula főszolgabíró, Kulcsár Anita válogatott kézilabdázó, Márton Jakab festő, Pusztai Sándor operaénekes, Radetzky Dezső ornitológus, Ziska Aranka pedagógus élete és munkássága volt a vetélkedőnk témája.
10 csapat, három székesfehérvári iskola (Ciszterci Szent István Gimnázium, Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola) mellett az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium tanulói is mindhárom fordulóban velünk tartottak.
Sajnos a szóbeli döntőt a járványhelyzet miatt nem tudtuk megrendezni, de igyekeztünk online is változatos feladatsort összeállítani a legjobb öt közé került csapatoknak. A döntőben megmérkőző diákoknak a hagyományos feladattípusok mellett GPS-koordináták alapján kellett beazonosítaniuk egy-egy Fejér megyei települést, fiktív apróhirdetéseknek kellett megkeresniük a feladóját és Facebook-profilok kiegészítésével kellett megküzdeniük.

A mindvégig szoros verseny a következő eredménnyel zárult:

I. helyezett: Törikúra
Iskola: Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, Agárd, felkészítő tanár: Kardos Gábor

II. helyezett: Láng Hugó
Iskola: Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, felkészítő tanár: Csepleő Cecília

III. helyezett: Fejér Angyalkák
Iskola: Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, felkészítő tanár: Gáber GusztávA 2020-21-es tanévben a Prezentációs verseny immár negyedik alkalommal került meghirdetésre, szintén a Fejér Megyei Honismereti Egyesülettel közös szervezésben. 12 diából álló vetítéseket vártunk a három fős csapatoktól. Fontos feltétel volt, hogy a választott téma Fejér megyei vonatkozású legyen: településtörténet, iskolatörténet, valamely település híres szülötte, vagy egyéb nevezetessége. A járványhelyzet miatt idén is elmaradt a személyes előadás, így most kísérőszövegek készítését és elküldését kértük a tanulóktól 2-3 A4-es oldal terjedelemben. Ebben a tanévben többek között egy Fejér megyei népszokás, Bory Jenő élete és munkássága, sőt a szabadkőművesség helyi vonatkozásai is megihlették a tanulókat. Három székesfehérvári iskolából (Ciszterci Szent István Gimnázium, Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola) kaptunk diasorokat és kísérő szövegeket.
Március 24-én a honismeret napján tartottuk volna a vetélkedő döntőjét, az egészségügyi intézkedések miatt viszont ez az eredményhirdetés napja lett. Ezen a napon Bél Mátyás író, lelkész, történész és földrajztudósra emlékezünk, aki 1684. március 24-én látta meg a napvilágot. Az Európa-szerte elismert tudós szerette volna jobban megismertetni az emberekkel Magyarországot, így történelmi és honismereti témájú kutatásokat is végzett. Munkássága révén a szervezett helyismereti kutatás megalapozója lett a Kárpát-medencében.
A zsűritagok szintén személyes találkozás nélkül döntöttek a végeredményről. Bognár Zsuzsa helyismereti könyvtáros, Hajdu Hajnalka pedagógus, Szőnyegi Hajnalka helyismereti könyvtáros és Nagy Éva, a Fejér megyei Honismereti Egyesület titkára adott szempontok szerint pontozták a diavetítéseket és a kísérő szövegeket. Szoros volt a küzdelem, a dobogósokat csupán pár pont választotta el egymástól.

I. helyezett: Cisztercisták
A prezentáció címe: Egy fejezet a nemzeti színjátszás történetéből   Megtekint
Iskola: Ciszterci Szent István Gimnázium, felkészítő tanár: Erdei Gabriella

II. helyezett: Láng Hugó
A prezentáció címe: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium  Megtekint
Iskola: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, felkészítő tanár: Csepleő Cecília

III. helyezett:Várépítő Trió
A prezentáció címe: A mi "várépítőnk": Bory Jenő és az ő szeretett városa
Iskola: Ciszterci Szent István Gimnázium, felkészítő tanár: Nádasi Richárd Megtekint

Idén a zsűri véleménye alapján egy különdíjat is kiosztottunk. A Topikok csapatának A Testvériség nyomában című diavetítése (Iskola: Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, felkészítő tanár: Brunner Éva) ugyanis mind különleges témájában, mind megvalósításában dicséretet érdemelt. Munkájukért könyvjutalmat vehettek át.A dobogós csapatok az alábbi jutalmakban részesültek mindkét vetélkedő esetében:
I. helyezett - Ajándékcsomag
II. helyezett - Könyvcsomag
III. helyezett - 1 éves előfizetés a Honismeret című folyóiratra

Köszönjük a felkészítő pedagógusok munkáját, és gratulálunk a csapatoknak a vetélkedőkön elért nagyszerű eredményekhez! Versenyeinket a következő tanévben is megrendezzük!


Farkas Edit, Hajdu Hajnalka

 Hír a FEOL oldalán